sunnuntaina, huhtikuuta 06, 2008

Huhtikuuta!

Hups vaan, ja ollaankin jo huhtikuun puolella. Kovasti kiirettä on pitänyt nämä viime päivät, koska olemme yhteistyökumppaneideni kanssa osallistumassa Pihapiiri 2008 -puutarhamessuille Lahdessa ensi viikonloppuna. Kelit ovat myös niin hyvät, että ihmiset alkavat tarvita piha-apua. Onkin siis erittäin hyvä, että olen aikaisemmin jo tehnyt jonkinlaisen suunnitelman kylvöille.

Tätä noudattaen (suunnilleen) aloitin siis huhtikuun kylvöt tänään härmesalvialla Salvia farinacea, josta viime keväältä oli jäänyt muutama siemen lajia 'Strata', mutta suurin osa koostuu uusista siemenistä, jotka ovat lajiketta 'Victoria'. Stratassa kukat ovat hopean ja sinisen väriset, kun taas Victoriassa kuvan mukaan tumman siniset. Viime kesänä härmesalvia ei kukkinut minulla lainkaan, luultavasti liian vähäisestä lannoituksesta johtuen. Sekä pussista että muualta löytyneiden ohjeiden mukaan kasvi itää valossa, eli siemeniä ei peitetä. Kasvun ihmeen pitäisi tapahtua 18 asteen lämpötilassa 12-19 vrk sisällä :) Viime keväänä muistaakseni itävyys oli kohtuullisen hyvä, joten katsotaan miten käy.

Nopealla kelauksella melkein kaikki kylvöt ovat tähän mennessä itäneet :) Lobeliat, kosmokset, samettikukat, hämähäkkikukka on edelleen vain sirkkalehdellä mokoma, kun taas kotilokukka/ irlanninkello pitäisi kohta koulia uudestaan. Mutta: yksi "yllätys" on tullut eteen. Nimittäin - kelloköynnöksen Cobaea scandens itämättömyys! Siis kylvämistäni 4 pussillisesta (= n. 40 siementä?) Lord Nelsonin valikoimasta hankkimiani siemeniä, ei yksikään ole vielä nostanut päätään mullasta. Kahtena aiempana keväänä ovat ensimmäiset niskalenkit nousseet mullasta muutaman viikon kuluttua kylvöstä, mutta nyt, n. 4 viikkoa kylvöstä, ei ole tapahtunut mitään... Osa siemenistä on kylvetty 11.3. ja osa ehkä reilua viikkoa myöhemmin, kun mitään ei alkanut näkyä...

Olen tästä aiheesta lueskellut puutarha.netin puolella enemmänkin ja luulen kylväneeni siemenet liian syvään multaan. Tosin kylvöastioina olen käyttänyt mm. matalia styroksisia ja muovisia jauhelihapakkauksia, eli kovin syvään niihin ei kylvettyä edes saa... Toinen vaihtoehto on myös, että olen kastellut mullan liian märäksi. Tarkastin kuitenkin, ovatko siemenet vielä itämiskykyisinä mullan seassa, ja suurin osa näytti olevan, joten kylvin löytämäni hieman lähemmäksi pintaa. Joissain harvoissa oli näkyvissä pienenpieni valkea häntä jo itämisen alettua. Aiemminkin olen lueskellut kelloköynnöksen idättämisen ongelmallisuudesta, ja miettinyt asiaa Hallattaren kanssa. Itsellänikin idätys onnistui parhaiten aloittelijan tuurilla keväällä 2006 (kylvö 23.2., lähes kaikki itivät 7.3., valitettavasti kuvat eivät enää näy...), viime keväänä ihan hyvin (kylvö 26.3., ensimmäinen iti 6.4.), mutta nyt kävi näin...

Joskus on tosi vaikeaa yrittää keksiä, mitä pitäisi tehdä toisin :P Katsotaanpa auttoiko tuo siirto-operaatio mitenkään... Olisi outoa jäädä tänä kesänä kokonaan vaille kelloköynnöstä :o Ehkä voisin ostaa yhden taimen ja kasvattaa siitä pistokkaista lisää. Ja voisin myös yrittää talvettaa kasvia valoisassa paikassa!

Tunnisteet: , , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu