tiistaina, helmikuuta 26, 2008

Kylvöaikaa odotellessa

Täällä näpit syyhyää jo kylvöpuuhiin pääsyä aivan kamalasti :P Onneksi on noiden huonekasvien mullanvaihtohommaa, jotta saan edes vähän tuntumaa kevätpuuhiin. Kasvit alkavat osa parantua ötökkähyökkäyksestä ja osa on täytynyt leikata ihan alas ja katsoa minkälaista kasvuvoimaa sieltä löytyy uudessa mullassa ja myrkytettynä.

Olen usean illan ajan tehnyt suunnitelmia ja laskelmia tämän kevään kylvettävien suhteen. Olen etsinyt perliittiä ja vermikuliittiä samoin kuin juurrutushormonia pelargonioille (ja löytänytkin nämä kylvötarpeet). Ostin myös muutaman viikon mietinnän jälkeen kokeiluun Rootrainers-paketin, jossa on 32 pientä muovipottia. Ajattelin laittaa pelakuupistokkaita tuohon aluksi, ja osan poteista säästän pienille kylvöksille.

Penkoessani laatikkoa, jossa edellisvuotiset siemenet ovat, on tullut ihmetyksiä; "ai tuotakin vielä jäi viime keväältä?", mutta täytyy yrittää muistaa, että kaikelle ei vaan ole tilaa. Varsinkaan nyt, kun loppukesälle luvattu putkiremontti painaa päälle. Aluksihan aioin vain kylvää hoidotta tai hyvin vähäisellä hoidolla (joka toinen päivä) pärjääviä kasveja, mutta sekaan on nyt päätynyt joitain viime kesän suosikkeja ja sellaisia, jotka epäonnistuivat ja haluan yrittää uudelleen.


Pitemmittä puheitta kasveihin (perässä kylvöaika):

- helpohkoja kasveja, joista en luovu:
 • kelloköynnös Cobaea scandens sininen (7.3.),
 • hyasinttipapu Dolichos lablab (6.4),
 • isosamettikukka Tagetes erecta 'Vanilla' (14.3.) sekä
 • uudet löydöt yksivuotiset heinät sininata Festuca glauca (6.4) ja
 • röllinurmikka Eragrostis spectabilis 'Purple love grass' (6.4)
 • uusi löytö syksyksi, asterisekoitus Callistephus chinensis (6.4)

- lisäksi haluan parvekelaatikoihin pelargonioiden kaveriksi
 • lobelioita (7.3.) ja
 • hopeavitjaa (tai jotain sen tapaista),
molemmat ostan valmiina taimina. Ostamani Rootrainersin mukana tosin tuli paketti lobeliasekoitusta ja viime kesältä jäi pilleröityä punaista lobeliaa, joka ei jostain syystä onnistunut. Taidan siis kokeilla vielä uudelleen itsekasvatettuna myös... on se joskus onnistunutkin, mutta kylvöajankohta on voinut olla erilainen... tai muut olosuhteet otollisemmat... kuka tietää.


Siemenlaatikkoa pengottuani päätin myös uudelleen kokeilla seuraavia aiemmin epäonnistuneita... vielä viimeisen kerran :))
 • hämähäkkikukka Cleome hassleriana 'Rose Queen' (7.3.),
 • irlanninkello Moluccella laevis (7.3.),
 • punakosmoskukka Cosmos bipinnatus 'sensation' ei ehtinyt kukkaan viime kesänä (7.3.)
 • härmesalvia Salvia farinacea Strata (14.3.)
 • kesäsypressi Kochia scoparia (14.3.)
Siinäpä siis yhdelle parvekkeelle ihan tarpeeksi kasteltavaa. Vain 12 lajia mutta... kyllä niistä silti tungosta yhden kasvilampun alle saadaan...

Tunnisteet: , ,

6 kommenttia:

3:50 ip. , Blogger Laura kirjoitti...

Oi miten hieno parveke sinulle tulee! Näen sen jo sieluni silmin! Mulla syhyttelee kanssa ihan mahdottomasti multapeukku! Onneksi tosiaan on tuota sisäkukkien ruukutusta ja kylmäkäsittelyyn meneviä perennan siemeniä. Kohta on jo maaliskuu, kaikkea saa jo kylvää!
Mistä muuten hankit juurrutushormonia?

 
4:43 ip. , Blogger MissTii kirjoitti...

Toivottavasti ennustuksesi pitää paikkansa Laura :) Maaliskuun 7. johonkin 21. päivään asti kai saa vanhan kansan tiedon mukaan kylvää? Kiirettä tulee tosiaan kahelle viikolle :D

Mie löysin juurrutusaineen Siemen&Koneesta ja hinta oli melkein kympin... Mutta muualla en missää oo nähny ni ostin :/ Ihme juttu. Enkä oo vielä raaskinu kokeilla, odotan sitä täydellistä hetkeä leikata pelakuu-parat :/

 
8:31 ap. , Blogger Hallatar kirjoitti...

Miun Mami teki pelargonioille aina niin, että hä talven piti niitä jossain pois silmistä, kasteli kuitennii tasaisin väliajoin ja leikkasi siten maalis-huhtikuussa ne ihan tyngiksi ja laittoi juuripaakut uuteen multaan.
Niistä tulivat ne uudet isot pelargoniat.

Olen tokli kuullut noinkin päin uudistetuista pelargonioista, että otetaan vain pistokkkaat vanhoista ja juurrutetaan ne ja heitetään juurakot pois...

 
10:14 ip. , Blogger MissTii kirjoitti...

Hallatar, kyllä miekin teen ihan samalla lailla (kuten äitinikin teki), että säästän ne juuripaakkuiset ja ne ovat sitten ne seuraavan kesän "pääkasvit". Laitan pelargoniat taas parvekelaatikoihin, joten sitten ne juurrutetut pistokkaat voin laittaa tarpeeksi kasvaneina sinne isojen kasvien väleihin tai antaa pois, jos joku haluaa... Seuraavana keväänä niistä pistokkaista saattaa jo saada lisää pistokkaita, joten koskaan ei lopu kukat kesken :)

Taisin vähän kirjoittaa oudosti tuon pistokas-kohdan, annoin väärän käsityksen =)

 
9:24 ap. , Blogger Hallatar kirjoitti...

Ok. =)

Ihanasti sanottu tuo:
koskaan ei lopu kukat kesken


Se olisi kaunis maailma. =)
Hyvää pääsiäistä siulle. =)

*hali*

 
10:39 ip. , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Kokemuksena kertoa, että kesäsypressi itää jo seuraavana vuonna jo huonosti. Kylvin nytkin vanhaa siementä ei itänyt kun muutama,piti tilata sireniltä uutta, josta tilaan kaikki muutkin siemenet pääosin.
Hämähäkkikukkaa on kans kasvatuksessa. Se vaatii itämiseen korkean lämpötilan. patterin alla olen sen idättänyt, kun ei kasvihuoneessa energian kulun myötä viitsi nostaa lämpötilaa yli +25 asteen.
Juurrutushormonia valmistaa hollantilainen tuottaja, sitä ei nyt Sirenilläkään ollut, vielä puoli purkkia on vaaleanpunaista ainetta. Täytys huomenna aloittaa pistokkaiden juurruttaminen. Miljoonakellot, lumihiutaleet, tulikruunut, verbenoja..
Latvoo jo istutetut ja istuttaa uudet pistokkaat.
Taimia on tuhansia nyt tulossa ja niitä myyn liikkeisiin.
On kukka-amppeleita, vihannesten, yrttien taimia. Tuotteita sellaiset 500. reipas puutarhuri kova yrittämään ja kesällä yrttipellot tuoksuineen, tilliä ens kesänä 1,5 ha alalla..
laitoin irc:iin pari viestiä. ois mukava vaihtaa ajatuksia kasveista, ois mukava jutella toistenkin ihmisten kans samasta alasta! :)

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu