sunnuntaina, tammikuuta 13, 2008

Ei mitään uutta...

...kasvirintamalla.

Menneellä viikolla olen ehtinyt:

  • nautiskella ensimmäisestä ostamastani tulppaanikimpusta (tai oikeastaan kolmesta erivärisestä, joista osan vein Äidin haudalle, ja siellä ne itse asiassa ovat pysyneet pidempään hyvinä :)
  • jatkaa taistelua ötököitä vastaan
  • herätellä kevätfiiliksiä niin työ- kuin kotielämäänkin liittyen...

Ensimmäiset tulppaanit, aamuaurinko ja kevät. Hirveästi kaikenlaisia ideoita niin työelämässä, kuin kotirintamallakin. Kotona joulunpunaiset tekstiilit ovat alkaneet saada kovaa kyytiä vaaleiden sävyjen tieltä. Uusia verhoja ja tyynynpäällisiä etsitään, niin kauan kuin alennuksia riittää... Siivousvimma on välillä ihan mahdoton (eli kaappien ja vaatehuoneen läpikäymistä, olohuoneen järjestys muuttui jälleen), mutta näitä hetkiä kompensoivat ne arki-illat, kun saan työt hoidettua enkä jaksaisi muuta tehdä, kuin kaatua petiin... Töiden saralla taas päätin viimeinkin laittaa tuulemaan, eli olen varannut ajan starttirahan hakua varten työvoimatoimistoon sekä varmistanut uusyrityskeskuksen hyväksynnän yritysidealleni. Eräs tuttu samalla alalla toiminimellä toimiva, kokenut naisihminen on myös ehtinyt katsoa ideaani ja antanut sille siunauksensa. Kaikki tuntuvat muutenkin olevan kovin kannustavaisia... Joko kerroin, että joululahjoiksi sain mm. uuden isomman näytön ja tukevamman työtuolin :D Kaikki paperit ovat kunnossa, sitä myöten, että vielä keksisin jonkin mojovan markkinointitavan toiminimelleni! Kaikki ideat otetaan avosylin vastaan, kiitos vain.

Mikäli täältä löytyy kiinnostuneita ja asiaa tuntevia, voin julkistaa yritykseni nettisivut myös täällä: kurkatkaapa oikeaan laitaan ja löytänette sieltä jotakin uutta. (Tämän jälkeen identiteettini on lopulta avoin kaikille, jollei se jo aiemmin ole ollut ;)) Ideat ja ohjeet nettisivuja varten olisivat myös tarpeen, vaikka kyseessä onkin tavallaan vasta prototyyppi.


---

Kukkasairaala, osa 2. Työpöytäni ovat lopullisesti vallanneet ötökkäiset tai valonpuutteesta kärsivät kasvit... Lampun alla kaikkein heikoimmat.


Täällä sitä kirjoitellaan, Raid-sumussa työhuoneessa. Toisin sanoen; ötökät vs. Tiina, 1-0. Mutta taistelua ei ole (vieläkään) luovutettu. Neem-öljy on siis kokeiltu jo aiemmin, nyt vuorossa olivat uudet keinot ja kohteena orkideat: ensin kuuma kylpy mäntysuovan kanssa, sitten kasvualustan vaihto ja lopuksi suihkutus kauttaaltaan raidilla.

Ötököiden totaalipainajainen, toivottavasti.

Olen tullut lopputulokseen, että lähestulkoon kaikkiin huonekasveihini pesiytynyt tuholainen on vihannespunkki tai joku sen lähisukulainen. Valitettavasti ehdin jo viikolla hankkia hetken mielijohteesta Provado-puikkoja Anttilasta. Tökin niitä kaikkien huonekasvieni ruukkuihin, kunnes käsitin mitä tuholaiseni ovat ja sain tiedokseni puutarha.netistä, ettei tavallinen Provado näihin tehoa (jokseenkin kaikkiin muihin ötöihin kylläkin, mutta punkkeihin tepsii Provado plus, jota ei taida vielä Suomesta saada?).

Tänään sitten lopulta kyllästyin tähänastisten torjunta-aineiden epävarmuuteen ja päätin sumuttaa yllättäen kaapista löytyneellä (äänessä hieman ironiaa??), tuttuakin tutummalla, pyretriinipohjaisella raid-aerosolilla kaikki kasvini lävitse, hajuista piittaamatta. Raidin pitäisi olla tehokkaampaa, kuin neem-öljyn, mutta se ei siis ole yhtä vahvaa myrkkyä, kuin kaikista pahimmanhajuinen malasiini (vai malationi? ovatko nämä kaksi sama asia?), ja pyretriinin varoaika on muilla kasveilla paitsi tillillä ja persiljalla vain yksi vuorokausi. Siltikin vähän arkailen tuotetta käyttää edes suurimmassa hädässä... Myrkky on aina myrkky, enkä ainakaan mihinkään syötävään kasviin raidia koskaan käyttäisi.

---

Tiukasti elossa sinnittelevät orkideani.. phalaenopsis sekä tuntematon Plantagenin alesta kesällä hankittu kaveri, jossa oli vaaleat kermanväriset kukat, olisiko jokin paphiopedilum?


Näin ollen, orkideat siis joutuivat tulilinjalle ensimmäisinä, käytännössä siitä syystä, että niihin liittyviä keskusteluja olen viimeimmäksi lueskellut ja kauhistellut erittäin tarkkoja kuvia tuholaisista, niiden aikaansaamista vaurioista sekä vertaillut näitä kuvia omiin kasveihini. Voin sanoa: en suosittele kuvien katselua kenellekään :P Nyt nämä rakkahat kaltoin kohdellut epifyyttini ovat jo kuin herran kukkarossa, eli puhtaassa orkideamullassa, pestyissä ruukuissaan, raidia suihkutettu juuresta latvaan asti ja käsittely uusitaan viikon päästä, jollei muutosta ala näkyä.


Muille kasveilleni en tietenkään aio ainakaan ensimmäisenä suorittaa kasvualustan vaihtoa ja juurakon pesua, vaan pelkän raid sumutuksen kylppärissä heti huomenna ja Provado-puikot jätän niille multiin varmuuden vuoksi... Kaiken panikoinnin lisäksi olen ehtinyt selailla muitakin p.netin lukuisia tuholaisia ja kasvitauteja koskevia keskusteluja ja näiden pohjalta kehitellyt varasuunnitelmien varasuunnitelmia. Yksi vahva ehdotus tosiaan on sitten "viime tipassa" tuo kaikkien kasvien tehopuhdistus juuria myöten, suihkun alla erittäin lämpimällä vedellä. Tähän mennessä huonekasvini ovat saaneet nauttia kuumista suihkuista vain ruukkuineen päivineen.


Toivottavasti raid täyttää toiveeni, eikä minun tarvitse enää raportoida tästä aiheesta lisää... Periksiantaminen kun ei kuulu luonteeseeni. :D Heti, kunhan pääsen edes auttavasti eroon noista pahalaisista, aion jälleen kerran laittaa näitä samoja orvokkeja itämään, vaikkeivät orvokit yleensä ikinä minulta onnistu kasvamaan kukkiviksi, ennenkuin loppukesäksi. Olen nimittäin saanut uusia vinkkejä orvokkikylvöksen kylmäkäsittelyyn ja neuvon, että kylvö kannattaa suorittaa jo tammikuussa. Jospa tällä kertaa onnistuisin viimein??

Täytyy olla ainakin vähän hullu, että voi olla puutarhuri...

Tunnisteet: , , , , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu