tiistaina, marraskuuta 07, 2006

MissTii aattelee jo kevättä

Arvaan jo etukäteen, ettei bloggerin kuvankeskitys näytä suunnitelmakuvistani mitään muuta, kuin hieman väriä ja jotain harmaita viivoja, joiden kohdalla pitäisi olla tekstiä. Vuodatuksen puolella postaamani kuva (ensimmäinen) näkyy aivan tarkasti, muttei pysy marginaalin sisäpuolella täysin. No, katsotaan...

Olen miettinyt viime päivinä uuden parvekkeen muotoa ja kuinka tilan saisi parhaiten hyödynnettyä ilman että parveke tuntuu pötköltä vailla loppua. Kuten alla olevista kuvista (ehkä) huomaatte, olen päättänyt jakaa tilan kevyesti kahteen osaan; ja tässä kohtaa mukaan tulee sermin hankinta. (Kuvat löytyvät myös Flickristä, jossa ovat tarkempia, klikkaa sivupalkista MissTii II)Seuraavissa tarkemmissa kuvissa pitäisi erottua jo joitain kasvilajeja, joita minulla on tai ajattelin kokeilla ensi kesänä. Ensimmäisenä käsiteltäköön parvekkeen vasen eli makuuhuoneen puoleinen pääty.

Sermi on tuo tumma mutkitteleva pötkylä alla olevassa kuvassa, ja sen kummallekin puolelle tulee iso ruukku, joista toisessa on sinilaakakataja ja toisessa pylväskataja, jotka tuovat kaivattua ikivihreää muuten harmaalle parvekkeelle. Iso pallo on rottinkinen pallotuolimme, jossa on sininen pehmuste, se kaipaa värikästä vilttiä ylleen. Sen eteen lattialle tulee ohut räsymatto, mutta väriä en vielä osaa arvioida. Koko kaiteen pituudelta tulee parvekelaatikoita, tähän vasempaan päätyyn ajattelin sijoittaa eriväriset pelargoniani ja niiden aluskasveiksi esimerkiksi murattia ja lobeliaa (perinteinen, mutta ihanan romanttinen yhdistelmä). Tikkaat sijoitetaan ikkunoiden väliin jäävälle seinänpätkälle, ja niiden ympärille laitetaan kaksi ruukkua kelloköynnöstä säleikköineen. Pallotuolin vieressä oleva arkkupöytä palvelee hyvillä ilmoilla huonekasvien sijoituspaikkana. (Päädyssä oleva suorakaide on pyykinkuivatusteline...)


---

Oikeanpuolimmainen
, eli työhuoneen pääty tuleekin sitten enemmän kahvitteluhetkien paikaksi. Työhuoneen ikkunan alle on tarkoitus sijoittaa muutama chiliruukku joko lattialle tai jollekin matalalle tasolle. Kaiteen ja sivuseinän nurkkaan kerään erityylisiä ja värisiä ruukkuja sekä sellaisia kasveja, jotka vaativat hieman enemmän huomiota kuin toiset tai ovat olleet heräteostoksia, joiden sijoittaminen muualle vaatii aikaa ja totuttelua. Keräämäni ruusunoksa (pitäisi ottaa kunnon kuva ja laittaa tänne siitä postaus) tulee tuohon nurkkaan, ja valaisen sen koreat piikikkäät oksat värillisillä valoilla tai lyhdyillä. Päätyseinälle tulee köynnöskranssia säleikköön.

Parvekelaatikoihin olen ajatellut kevääksi keltaisia orvokkeja, sitten samettikukkaa, ehkä markettaa, loppukesästä krysanteemia, hallaöille syysasteria. Keltainen saa olla vallitseva väri, mutta sopivia taustavärejä ovat erilaiset vihreän, purppuran ja hopean sävyt. Reunuksille sopivat ainakin muratti, maahumala, suikeroalpi, poimulehti sekä erilaiset rentoakankaalit. Keskimmäisiin laatikoihin tulee kelloköynnöstä, joka vaatiikin sitten kunnollisen säleikön kiinnittämistä kattoon :/ Tahdon runsaasti vihreää, ja parvekelaatikoiden avulla se onnistuu! Pitkälle parvekkeelle niitä mahtuisi yhteensä ainakin kymmenen. Mutta katsotaan nyt aluksi muutamalla :D Kaverini muuten ehdotti jo puutarhakaaren kiinnittämistä parvekkeen keskiosaan köynnöksien kiipeiltäväksi ja jakamaan tilaa. Innostuin heti, mutta pitää yrittää tehdä ensin muutama havainnekuva...


Olemme muuten ihan tyytyväisiä, että parveke on avonainen. Lasituksesta emme ole edes puhuneet, sillä homma taitaisi tulla aika kalliiksi, puhumattakaan, että kallista kasvatuskautta menisi hukkaan! Omasta puolestani voin sanoa, että on ihanaa, kun voi kuulla tuulen äänen myrskyllä ikkunaa vasten. Tai kun lumivaippa peittää parvekkeen lattiaa, ja sinne voisi rakentaa vaikka lumilyhtyjä tai mitä vain! (tänään olisi jopa suojakeli :o) Puhumattakaan mahdollisuudesta käyttää parvekelaatikoita.

On olemassa huomattavia eroja lasitetun ja lasittamattoman parvekkeen välillä: lasitettu on enemmänkin lisähuone, joka pysyy lämpimänä pidempään syksyllä ja on käytettävissä aiemmin keväällä, kuin lasittamaton. Vähän kuin viherhuone, mutta kasvukausi on lyhyempi, jollei käytetä lämmitystä. Jälkimmäinen taas muistuttaa olosuhteiltaan ja ulkonäöltään paljon enemmän oikeaa puutarhaa, tai paremmin sen osaa. Avointa patiota, josta siis puuttuvat seinät, mutta katto toki on. Puutarhasuunnittelussahan puhutaan huoneista, seinistä, katosta ja lattiasta. Haluan omasta patiostani suojaisan ja lämpimän oleskelunurkkauksen, mutta vasta kesä näyttää, mitä tuleman pitää. Sateinen kesä voisi olla avoparvekkeen kauhistus.

Meille tullee ensi kesäksi taas kunnon potagerie. Ruukkuja tarvitaan, jos halutaan peittävää kasvillisuutta, se tiedetään, mutta itse ruukutkin ovat jo minusta kauniita. Ja erilaiset kalusteet. Avoimessa tilassa ei niitä kaikkia voi säilyttää talven yli, mutta makuuhuoneessa on sopiva tila pallotuolillemme ja sermin pitää sopia olohuoneen sisustukseen myös. Olohuoneen tyylin pitää olla hieman parvekemainen tietyllä tavalla. (Ja tässä oli se kohta, joka liittää parveke- ja vuodatusblogini toisiinsa, risti-postauksen syyt:)). Pyykkitelineen haluan parvekkeelle, koska pidän ulkona kuivattujen vaatteiden raikkaasta tuoksusta. Silti teline saa luvan pysyä piilossa tilan perällä, kun huomio kiinnittyy muualle.

Ah ihana kesä.

2 kommenttia:

3:38 ip. , Anonymous Outi kirjoitti...

Tosi hieno suunnitelma. Ja hyvin suunniteltuhan on jo puoliksi tehty. Ainakin parvekkeen voi nähdä jo sielunsa silmin valmiina. :)

 
10:32 ip. , Blogger MissTii kirjoitti...

Kiitos Outi! Kävin vierailulla blogissasi ja ihailin kuviasi. Yksi kissoista, Jimi, muistuttaa tosi paljon sitä tyttökissaa, joka meillä oli kun oli pieni vielä. Yhdennäköisyys on niin suuri, että ihan lapsuusmuistot tuli mieleen... ;)

Parvekeasioista kyllä pulppuilee ideoita pitkin talvea, joten hyvä on alusta pitäen laittaa niitä ylös jonnekin vaikka muutoksia tulisikin.

Esimerkiksi tuo lyhyesti mainitsemani puutarhakaaren käyttö. Pitää tutkia mahdollisuuksia sellaiseen heti, kun kodin laitolta jää aikaa :) Juuri saimme asennettua olohuoneeseen kattovalaisimet... Eikä mennyt kuin kuukausi :O

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu