tiistaina, syyskuuta 12, 2006

Chilien palvontaa all year long

Cayenne-chilit ja kaupan paprikat nätissä yhteiskuvassa keväältä, kuva otettu 30.5. -06. Kaupan paprikat keskellä. Blogini kuvat löytyvät myös Flickristä (reunassa-->)

Tässä pieni kuvitettu paketti, sanotaanko nyt vaikka chilipuskien kesäkauden päätökseksi, koska korjasin juuri puskista kuivumasta muutaman tummanpunaisen pitkulaisen herkun.

Tässä kuvassa paprikan ja chilin taimet näkyvät vasemmassa laidassa pienessä rasiassa noin keskellä kuvaa korkeussuunnassa katsoen. Kuva on otettu 17.3. -06 illalla... tiskipöydän päällä velloi tuolloin taimimeri...

---

Cayenne-chilit, kaupan paprikat sekä tomaatit ryhmäkuvassa taimina, vielä kovin tilavantuntuisella ja aurinkoisella parvekkeella. Kuvan ottopäivä 11.6. 2006

---

Lopputulos: korjattuja cayenne-chilejä (Capsicum frutescens, Paprika De Cayenne)
12.9. -06, valmiina halottavaksi säilöön


Osa chileistä on käytetty jo sitä mukaa, kun niitä on kypsynyt. Ja kesäkauden päätös siksi, että pian on aika siirtää puskat sisälle kylmimpien yöilmojen tieltä, jotta toinenkin kunnollinen sato ehtii kypsyä. Oksat nimittäin notkuvat parhaillaan uusista vihreistä chilipaloista, eikä kukintakaan ole vielä loppumassa... Sisään siirtämistä aion kuitenkin viivyttää mahdollisimman paljon, koska muuttoon on vielä kolmisen viikkoa, silloin uudessa asunnossa jonkun tilavan huoneen ikkunalauta saa täyttyä cayennen rangoista.

Kaupan paprika on muuten tuottanut yhden pienen tummanvihreän hedelmystön. En ole jaksanut ottaa siitä edes kuvaa. Katsotaan nyt, kypsyykö se edes... Muistelinkin, että paprika oli minulla aiemmin lähinnä koristeena, koska satoa ei tullut. Olisin tosin kuvitellut lasitetun parvekkeen olosuhteiden parantaneen satoisuutta, mutta ei!

Chilipötkylöitä vielä vihreinä roikkumassa, kypsymässä maukkaiksi marjoiksi.
Kuva otettu 14.7. -06

---

Tässä yksi mötikkä, isommasta päästä, perkausvaiheessa tänään...

---

...ja lopputulos, pieni, mutta sitäkin värikkäämpi pullollinen cayennen ja valkosipulin siipaleita ynnä muutama puna- ja viherpippuri...

Onpa ainakin jotain jääkaappiin laitettavaa. Tuskinpa tuote pitkäksi aikaa sinne tulee jäämään miehen chili-innokkuuden tuntien ;)

Raportin päätteeksi täytyy todeta, että viljelemäni lajike oli erittäin helppo ja vaatimaton, ainut "ongelma" joka nyt on käsillä (varmaan useammillakin tarhureilla) eli ötökkäinvaasio ynnä kasvien siirtäminen sisätiloihin = katastroof. Mutta luulen selviäväni hyvin, kunhan ostan uuden sumutuspullon... =) Kerrassaan, satoa on tullut sopivasti ja tulossa on lisää talven varalle kuivattavaksi, puskat ovat olleet näyttäviä, puolimetrisiä näköesteitä parvekkeen lattialla loppukesästä. Mikä parasta, pääsen kokeilemaan satokasvin talvettamista! Kertakaikkiaan, siis, suosittelen kaikenmaailman tarhureille! ;)

Minulta voi kysellä vinkkejä, jos jotain tulee mieleen, niin voin kysyä paremmin tietäviltä puutarha.net -kanavalla ircissä asiasta enemmän.

Lisää raportteja saattaa muodostua muista kasveistakin, ainakin ensi kevääksi täytyy muodostaa lista plussista ja miinuksista, sitten onkin jo muuton aika... On mukavaa katsella Flickrissä ja blogissani keväisiä kuvia, ne saavat mielen virittymään taas kevään odotukseen.. jo ennenkuin talvi on edes aluillaankaan :o


5 kommenttia:

9:24 ip. , Blogger Hallatar kirjoitti...

Oih! Lääh! Kuin ihania! Tuosta innostuneena taidan itsekin ensi keväänä chilejä. Paprikaa olenkin kasvatellut ja siitä on hyviä kokemuksia. =)

 
10:23 ip. , Blogger MissTii kirjoitti...

Suosittelen chilejä todellakin! Kivoja kasvattaa ja satoisuus taattu =)

 
4:10 ip. , Blogger Keiju kirjoitti...

hei! Tulin kommentoimaan, koska kommentteja on kiva saada :D Tästä pitänee aloittaa meemi!

 
4:35 ip. , Blogger Keiju kirjoitti...

Tuumasta toimeen! Sinut on haastettu!

HAASTE: Tämä kommentti on osa aloittamaani “Anna kommentin kiertää” -kampanjaa, jolla tehdään hyvä mieli bloggaajille. Ohje: valitse blogilistalta umpimähkään pari tuntematonta blogia. Lue viimeisin postaus ja kirjoita jotain positiivista/iloista/ystävällistä ja haasta bloggaaja mukaan. Hyvä kiertoon!

 
7:50 ap. , Blogger MissTii kirjoitti...

:D Kuulostaapa hyvältä!

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu