maanantaina, helmikuuta 20, 2006

Parvekesuunnittelua erikoisin motivaationlähtein

Olen selvästi jäänyt koukkuun Unelmakämppä -sarjan toiseen osaan, joka lienee tuttu jo melko monelle muullekin. Eilisessä jaksossa korjattiin parvekkeet paraatikuntoon, erikoiseen ajankohtaan tosin, mutta tahtoisin ajatella, ettei parvekkeen käyttöä rajoittaisi talvikauden kylmyys vaan saisimme nautiskella "lisähuoneesta" mahdollisimman myöhään syksyllä ja taas aikaisemmin keväällä. Jonkinlainen lämmitysjärjestelmä voisi olla käytännöllinen, mutta tässä vaiheessa (asumme yksiössä) ehkä hieman liian aikaista. Tahtoisin remontoida, rakentaa, sisustaa. Unelmakämpän Saritan ja Tanelin parveke oli todella upea, monelta kannalta sellainen mihin itsekin olen pyrkinyt, tosin pienemmällä budjetilla. Viime kesänä budjettimme salli hankkia kuumaan paahteeseen helpotusta suovat laskoskaihtimet, jotka itse asiassa muistuttavat ulkonäöltään paljon Saritan ja Tanelin valitsemia. Rakensin ja virittelin langoista itse köynnöksille tilaa, mutta tälle kesälle aion hankkia reilusti säleikköjä, jotta köynnöskasvit pääsevät paremmin esille. Rakenteiden tulee olla materiaaliltaan luonnollisia, harkinnassa ovat karheat bambu- tai puumateriaalista valmistetut tai vaihtoehtoisesti valkeaksi maalatut siloitellut puiset, metalliset tai muoviset säleikköelementit.

Suunnittelutyöni siis edistyy pienin askelin. Tänään tarkoituksenani on kierrellä paikallisia kirpputoreja, edullisia huonekalukauppoja sekä puutarhamyymälöitä löytääkseni sopivanlaista lisäkalustusta tilaan. Puinen ja patinoitunut työkaluarkku sopisi kuvaan, samoin kuin jonkinlainen kevyt, rottinkinen, mahdollisesti käytetty, lasipintainen pikkupöytä rottinkisen pallotuolimme seuraksi. Lisäksi ehdin jo kadehtia unelmaparvekkeelleni patinoituneita vanhoja tikapuita, jotka toimisivat lisätilana pienemmille yrtti- ja esikasvatusruukuille, joille olen kipeästi miettinyt sijoituspaikkaa jo aiemmin. Pikku purkit tekevät tilan helposti sekavan näköiseksi. Tikkaat ovat ratkaisuna aiemminkin käyneet mielessäni, mutta nyt päämääränäni on toteuttaa ne itse jos en niitä valmiina löydä, mitat ja suunnitelmat ovat jo valmiina. Aikaakin olisi. Jos toteutan tikkaat itse, niiden väri tulee todennäköisesti olemaan tumma patinoitu ja ehkä hieman vahamainen. Kuusi tikasta riittänee, ja kokonaiskorkeudeksi sopisi noin kaksi metriä. Mutta tästä aiheesta varmaankin myöhemmin lisää.

Toivoisin kevään saapuvan heti, jotta pääsisin valloittamaan parvekkeemme kasveilla ja uusilla sisustuselementeillä. Aina ei saa mitä tahtoo, ja parvekekautta saan odotella vielä kaksi pitkää kuukautta. Onko väärin tehdä kokonainen postaus pelkästään tv-ohjelman herättämän innostuksen perusteella? Tässä kuitenkin kuvaa parvekkeen tämänhetkisestä tilasta viikonlopulta, kutsuttakoon vaikka lähtötilanteeksi:

En menetä toivoani. Toissapäivänä hankkimani uudet siemenet odottavat multaan pääsyä, innokkaana kylvin jo keittiön ikkunalle punaista basilikaa (Ocimum basilicum 'Dark Opal') sekä amppelitomaattia (Lycopersicon esculentum v. cerasiforme 'Red Cherry') muutamaan purkkiin kokeeksi. Viime päivinä sää on ollut hyvin harmaa, joten tuloksia saatan joutua odottamaan pitkään...

Tähän kuvaan olen sijoitellut parvekeruukkuihini muita ostamiani siemeniä, suunnittelemiani kasvivalintoja jo hieman kehittyneemmässä tilanteessa. Kuva on nopeasti copy-pasteamalla ja googlettamalla kyhätty, tulos on sen mukainen. Kaunopunahattu Echinacea purpurea, matala kerrottu auringonkukka Helianthus annuus 'Sungold dwarf double', ryhmäsamettikukka Tagetes patula 'Petite yellow' sekä tavallinen pensaskrassi Tropaeolum majus eivät välttämättä kukoista yhtä aikaa, joten tulos ei todellakaan ole näin ahdas ja sekava, mutta istutusperiaate selviää tästä hyvin. Kaunopunahattu on kaksivuotinen kasvi, joten tänä kesänä joko korvaan sen toisella korkeahkolla punakukkaisella lajikkeella tai sitten hankin markkinoilta valmiiksi esikasvatettuja yksilöitä. Matala auringonkukka on hurmannut minut täysin; en saa silmiäni irti tuosta mahtavasta kerrotusta, lämpimän oranssista kukkapallosta!

En ole vieläkään malttanut ottaa täyttä hyötyä irti puutarhablogien ja vihertietosivujen runsaasta kirjosta, jääköön nähtäväksi mitä niistä löytyykään... Nyt kuitenkin kalustemetsälle.

3 kommenttia:

10:27 ip. , Blogger Scilla kirjoitti...

Minusta teillä on hienompi parveke kuin Unelmakämpässä. Eihän niillä näytä olevan kuin muutama hassu piskuinen kasvi. :>

 
3:25 ip. , Blogger MissTii kirjoitti...

Hih, kiitos :D Kasvit saavatkin olla pääosassa meillä edelleen, niihin aion keskittyä tulevanakin kesänä. Toisaalta haluaisin tilaan jotakin, mikä kiinnostaa myös niitä joita kasvit ja kukat eivät viehätä yhtä suuressa määrin, kuten omaa ukkoani :) Siinäpä siis mietittävää, kuinka kaikki sisustuselementit ja kasviryhmät mahtuvat samaan pienehköön tilaan, kun ihmistenkin pitäisi sinne vielä mahtua!

Onneksi usein tuntuu, että miessukupuolen edustajat ovat onnellisen tietämättömiä tällaisista asioista ja tyytyvät lähes mihin tahansa vaihtoehtoon :D (älä paljasta Villelle :D)

 
4:38 ip. , Blogger Scilla kirjoitti...

Minä ajattelen parvekkeen sisustamisessa ihan vaan itseäni :>

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu